Odderøyas Venner

HISTORIENE FRA ODDERØYA

Litt militærhistorie fra Odderøya

Odderøya har vært befestet med militære anlegg siden 1600 tallet. Militært sett hadde Odderøya sin militære storhetstid i 1905 og under nøytralitetsvakta under 1. verdenskrig.

Odderøya har vært befestet med militære anlegg siden 1600 tallet. Se eget kart over de forskjellige skanser og batterier som har vært på øya.
Militært sett hadde Odderøya sin militære storhetstid i 1905 og under nøytralitetsvakta under 1.verdenskrig. Da var øya rustet opp med datidens moderne kanoner og befestninger. Fullt bemannet skulle Kristiansand Festning ha 250 befal og 1200 menige. I festningsorganisasjonen inngikk også batteriet og minefeltet i Marvika/Gleodden, vaktfartøyer samt observasjonsposter i Randesund og på Flekkerøya. Festningen hadde da et Hovedbatteri med 2 stk 21cm kanoner, 3 batterier med 2stk 15cm kanoner og 1 Haubitsbatteri med 4 stk 24cm kanoner. Samt Østre strandbatteri som hadde 2 stk 75mm kanoner. I Marvika var 3 stk 15cm kanoner, 2 stk 75mm kanoner samt et minefelt (som skulle legges fra Gleodden til Smeholmen).

Opp gjennom tidene har en hatt tidsepoker hvor Forsvaret ble nedprioritert. Dette ble også gjeldende for Kristiansand Festning som i 1920 årene ble stilt i reserve. Dette innebar blant annet at det ikke ble utdannet nok personell. Det ble ikke gjennomført øvelser og materiellet ble bare i liten grad vedlikeholdt. Dette var en villet politikk, Det Brukne Gevær. Denne nedprioriteringen av Forsvaret og kystfestningene fikk jo katastrofale følger 9 april 1940. Selv om de på Odderøya kjempet en heroisk kamp og drev tyskerne tilbake to ganger, ville en ikke ha klart å stå imot overmakten lenger enn de gjorde. Den tyske invasjonsstyrken ble ved 3. inntrengingsforsøk sluppet uhindret forbi fordi en fra festningen forvekslet et signalflagg med det franske flagget. 8 ble drept og ca. 40 såret under angrepene som varte fra kl 0500 til ca kl1130.

Under krigen flyttet tyskerne de beste kanonene til Randøya og Flekkerøya og noen lenger vest. Haubitsbatteriet ble stående igjen og ble skutt med èn gang. De flyttet kanon 2 til Vestre batteri og etablerte en sambandssentral i kanon 2s ammunisjonsmagasin og dekningsrom. Odderøya ble av tyskerne brukt som rekruttskole. De bygde en del brakker og forbedret veinettet. Likeledes bygde de to kanonstillinger syd på øya til noen panserkanoner. Disse ble demontert i 1960 årene.
Haubitzkanonene ble stående, uten å være i bruk, til midten av 50-årene da de ble solgt som skrap.

I 1945 ble det montert et 2 kanoners batteri på Odderøya av typen 10,5cm K33 i tidligere Mellombatteriet. Målestasjonen og Kommandoplass var i det tidligere Hovedbatteriets kommandoplass.
I begynnelsen av 50-årene ble kanonen erstattet med x-tyske 10,5cm SKC/32 og 1961 ble den 3.kanonen montert i Østre batteri.

Batteriet hadde som oppgave å beskytte minefeltet som skulle legges mellom Grønningen og Oksøy fyr i tilfelle væpnet konflikt. Batteriet skulle dessuten kunne gi artilleristøtte til nabofortene Randøya og Krossodden (på Flekkerøya). Kanonen hadde en skuddtakt på ca 17 skudd pr minutt og skuddvidden var 15000 meter. Fra 1985 ble gammel ammunisjon byttet ut med moderne ammunisjon som var mer effektiv mot fartøyer enn den gamle x-tyske ammunisjonen. Batteriet ble nedlagt i 1994.

 

Kystartilleriets organisering på Odderøya

Etter krigen var det 5 årskull som ikke hadde vært inne til førstegangstjeneste og det ble igangsatt en intensiv opplæring av befal som kunne utdanne disse store soldat kullene. En hadde i perioder besetninger på Odderøya, Randøya og på Flekkerøya. Førstegangstjenesten var i begynnelsen 16 måneder, deretter 12 og på slutten (1993) 9 måneder. Kristiansand Festning skiftet navn til Kystartilleribrigade Sør deretter tilbake til Kristiansand Festning. I 1962 gikk Kystartilleriet over til Sjøforsvaret og festningsbenevnelsen ble skiftet til Sjøforsvarskommando Sørlandet for etter noen år å bli hetende Sørlandet Sjøforsvarsdistrikt, et navn de beholdt til nedleggelsen i 2000.

På Odderøya hadde en, foruten rekruttskole med 1000 soldater i året helt fram til 1993, Sjøforsvarsdistriktets ledelse og operasjonsavdeling samt personell- og stasjonsavdeling med en stor verkstedorganisasjon som bla bestod av artilleriverksted, lyskasterverksted, børsemaker, servo verksted, snekkerverksted, rørlegger, sveiseverksted, malerverksted og en sanitetsavdeling og transportavdeling, bilverksted, skredder, skomaker samt en sanitetsavdeling og velferdskontor. I 1905 var et også et bakeri og skjenkestue på øya. Mange lagere huset utstyr, våpen og ammunisjon til mobiliseringsavdelingene.
Oppgaven til distriktet var å ajourholde planverk, vedlikeholde materiell og kle opp krigsbemanningen som var på 3000 mann.
Sjøforsvarsdistriktets sambandsavdeling var i 50-årene lokalisert i et tilbygg til Kommandantboligen. Senere ble avdelingen flyttet til kjelleretasjen i administrasjonsbygget for deretter i 70-årene å bli flyttet til Kaldkrigsanlegget på toppen av øya. Der var det til nedleggelse.

Rekruttskolen skulle gi soldatene grunnleggende ferdigheter innen militære disipliner i løpet av 3 måneder, deretter ble de fordelt til tjenestesteder hovedsakelig i Nord Norge. Rekruttene var innlosjert på Hovedkaserna, Sambandskaserna (ved Odderøya barnehage), Østre brakke og Toppbrakka (revet).

I tillegg til de nevnte avdelinger gjennomførte man sjåførkurs og kokkekurs på Odderøya for hver kontingent. Da rekruttskolen ble nedlagt og Sjøforsvarsdistriktet (de få stillingene som var igjen) flyttet til Marvika, flyttet Sjøheimevernet (SHV område) inn i Kommandoplassen til Odderøya fort og etter hvert flyttet SHV avsnittet inn i distriktets Kommandoplass (Kaldkrigsanlegget). Her ble de til 2006.

Skyteskolen for Kystartilleriet (SSKA) var fra 1953 lokalisert på Odderøya. Det ble i tidsrommet bygget mange familieboliger på Odderøya. Skyteskolen krevde også undervisningslokaler og en artillerihall. SSKA var ansvarlig for alle reglementer som var i bruk i Kystartilleriet og gjennomførte kurs for yrkes- og vernepliktig befal. Skyteskolen var lokalisert i bygningen før barnehagen før de flyttet ned i Quartbrakka. Der var de til de flyttet til Bergen. At Skyteskolen var lokalisert på øya bidro til at fortene på Randøya, Flekkerøya og Odderøya hadde moderne ildledningssystemer som kystartilleribefal fikk opplæring på. Skyteskolen ble flyttet til Bergen i 1997.

I 1999 var stort sett all militær aktivitet på Randøya, Krossodden og Odderøya nedlagt. Mange stillinger forsvant fra fredsorganisasjonen. Det lille som var igjen flyttet til Marvika hvor de var til også denne avdelingen ble nedlagt.

Kanskje du også er interessert i å lese om dette?

Ammunisjonslaboratoriet og krutthusene på Odderøya

Kortfattet historie om Odderøyas nordvestside hvor Festningens og Marinens kanonkuler og krutt ble lagret og vedlikeholdt fra midt på 1800-tallet.

Kanonene på Odderøya

Helt fra 1667 har det vært festningsverker på øya. I årene som fulgte varierte virksomheten mellom utbygging og forfall alt etter økonomi og den rådende politiske situasjon i Norden og Europa for øvrig.