Odderøyas Venner

HISTORIENE FRA ODDERØYA

Peisestueområdet

Dette er et område med lange tradisjoner i byen og for byens befolkning. Selv mens det enda var miltær aktivitet på Odderøya så hadde byens borgere adgang til dette stedet og visste å benytte seg av dette

Det var så tidlig som i 1894 at Kristiansand og Opplands Turistforening tok initiativ til å bygge peisestua på Odderøya. Foreningen var da ikke mer enn syv år gammel, og dette var et stort løft. Peisestua ble liggende på nordvestsiden av øya, opp i åssiden fra der silokaia nå er. I dag benevnes dette som område seks. På den tiden var dette et militært område, men de militære myndigheter ga tillatelse til å oppføre en restaurant, anlegge spaserveier og oppføre et utsiktspunkt på toppen av øya. Alt dette sto Turistforeningen for. Peisestua ble åpnet 18. september 1894, og det skjedde med brask og bram. Brigadesjefen hadde stilt brigademusikken til disposisjon. Antakelig var det omkring 3000 mennesker til stede ved åpningen. Og dette ble et svært populært sted for byens befolkning og for turister som besøkte byen.

Fra 1895 ble det regelmessig drift av peisestua og i slutten av april sto følgende annonse i datidens aviser: ”Peisestuen paa Odderøen staar fra 1ste Mai aaben til Afbenyttelse. Til Færgemanden i Gravene erlægges Færgepenger: 2 Øre for Voxne og 1 Øre for Børn – Tour og Retour”

Av årsberetningen for Turistforeningen i 1905 kan vi lese ”håper man at man gjennom en ordning tillater noen hver å bestille seg aftensmat, holde ettermiddagste eller lignende på det naturskjønne sted nær byen, å kunne by så vel turister som byens egne folk et vakkert og behagelig sted å tilbringe fritiden på”

Peisestua ble ikke drevet av Turistforeningen i svært mange år. Allerede i 1914 kom forslag på generalforsamlingen om å overdra den til Byselskapet eller til Kristiansand kommune. Men først i 1919 ble peisestua solgt til kommunen for kr 6000. Som et kuriosum kan nevnes at i 1971 fikk Turistforeningen forespørsel fra Sjøforsvaret om en var interessert i å overta Peisestua som da skulle rives. Men overtakelse var da ikke aktuell.

I September 1939 stengte Kommendanten Odderøya for sivil ferdsel. Dette på grunn av utbuddet av 2. verdenskrig. Da var det også slutt på festlighetene i Peisstueområdet. Det heves at tyskerne brukte Peisestua som sykestue/ rekonvalsensområde under krigen.

Etter krigen ble Peisestua benyttet av Skyteskolen for Kystartelleriet (som kom til Odderøya i 1953). Der hadde de bygget et modellbord av skjærgården på Sørlandet og gjennomførte taktiske spill. I 1970-80 årene ble bygningen benyttet som lager. Peisestua ble solgt til privat person tidlig på 70 tallet. Den ble senere, i noe mindre format, satt opp på Gautestad som fritidsbolig.

BRUK AV PEISESTUEOMRÅDET ETTER KRIGEN.

Skyteskolen for Kystartelleriet etablerte seg på Odderøya i 1994. De hadde behov for undervisningsfasiliteter. I området ble det bygget en artillerihall og en skolestue. I tillegg hadde tyskerne bygget ei brakke som ble benyttet som gymnastikksal/ kinosal en kort periode. Denne benyttet også Skyteskolen seg av og laget modellene til taktiske spill. Salen ble også benyttet til miniatyrskyting.

Området hadde også en 30 meters kortholds geværskytebane som Rekruttskolen for Kystartelleriet benyttet til våpentrening fram til skolen ble nedlagt i 1993.

 

 

Kanskje du også er interessert i å lese om dette?

Litt militærhistorie fra Odderøya

Odderøya har vært befestet med militære anlegg siden 1600 tallet. Militært sett hadde Odderøya sin militære storhetstid i 1905 og under nøytralitetsvakta under 1. verdenskrig.

Utstillingen på Østre Batteri

Utstillingen viser en del av det utstyret som ble benyttet av Odderøya fort under Den Kalde Krigen.